Na redukcji to dieta low-carb, to oczywiste. Ale low-carb nie oznacza zero węgli. Na pewno oznacza zero węgli prostych. Więc jeśli chodzi o węglowodany to należy spożywać li tylko złożone o niskim IG, czyli produkty jak najmniej przetworzone. Chleb z mąki razowej, czy to pszennej, żytniej, czy orkiszowej, wysokie typy (1800-2000) jest jak [...]
Jedną z pułapek diety są produkty opisane jako niskokaloryczne, bez tłuszczu, bez cukru, dietetyczne, fit itp. Dają one sygnał, że można jeść bezkarnie, nawet na diecie. A to niestety nie jest prawda, ponieważ często mają one tyle samo kalorii co ich „normalne” odpowiedniki lub są bardziej przetworzone przez ich wartość odżywcza jest znacznie [...]
Witam. Produkty błyskawiczne zawsze będą bardziej przetworzone. Jako stały element diety w dużych ilościach odpada. Jako rekreacyjny produkt jak najbardziej, w umiarkowanych ilościach.
makaron i pieczywo bym wyrzucił, co do miesa to pierś z kurczaka i jakaś mało tłusta ryba, dorsz lub flądra Makarn pełnoziarnisty czy z mąki durum jest dobry,pieczywo-choc lepsze produkty mniej przetworzone,jesli to bedzie prawdziwy razowy albo pelnoziarnisty to tez moze byc. Tłuszcz rybi jest zrodlem kwasow omega 3 i nawet nalezy umiescic je w [...]
Zwiększyłbym tzw. NEAT, aktywność spontaniczną, gdyż 8h siedzenia to niska aktywność fizyczna po mimo trenowania na siłowni. Kalorii wydaje się być zbyt mało. Do eliminacji suszone owoce, sklepowe polędwice, konserwowa kukurydza, ryby z puszki, masło orzechowe z orzeszków ziemnych, co gorsza z dodatkiem cukru ( lidlowskie ), musli również jest [...]
Zarówno odżywkę białkową jak również gainer powinno się pić tylko i wyłącznie z wodą. Jedynym wyjątkiem jest mleko od zdrowej "wiejskiej" krowy, pasącej się na trawie. Dlaczego? Pierwszą kwestią są alergie. Z badań wynika, iż na nietolerancję laktozy cierpi co czwarty człowiek. Laktoza w dużym stopniu obciąża układ pokarmowy wywołując problemy [...]
Oczywiście, że lepiej jeść produkty jak najmniej przetworzone. Kukurydza jest najbardziej modyfikowanym produktem. Poza tym jej jakość węglowodanów nie należy do zbyt dobrym.
Skóra nasza w ciągu roku i różnych czynności, które wykonujemy, narażona jest na wiele różnych czynników mających wpływ nie tylko na jej wygląd, ale również na funkcjonowanie całego organizmu. Wpływ na naszą skórę, mogą mieć między innymi: - niska, jak i wysoka temperatura otoczenia, w którym przebywamy, - alergeny w pożywieniu, - alergeny poza [...]
A mnie się wydaje, że tu sa dwa problemy: brak elementarnej wiedzy o żywieniu ... Przyznaję, wiedzy nie mam najlepszej. Problem w tym, że nie za bardzo mam skąd ją czerpać. W internecie jest milion artykułów na temat żywności i tysiąc opinii. Na przykład: Przeczytałem ostatnio z kilkanaście artykułów na temat istoty nabiału w diecie. W części z [...]
Jak powinna wyglądać dieta na redukcję? Z ogólnej definicji dieta redukcyjna to dieta z ujemny bilansem energetycznym, jest to jednak bardzo ogólne określenie. Po obliczeniu swojego zapotrzebowania należałoby jeszcze wziąć pod uwagę jaki tryb życia prowadziliśmy do tej pory. Kalkulatory wskazują wartości bardzo uśrednione. Mogą uchodzić za punkt [...]
Napisałam czego chcę na początku mojego tematu. Chce zrzucić kilka kilogramów. Cukier pojawia się do kawy i do herbaty czasem więc nie sądzę by było go aż tak dużo... Czy trzymanie się wyznaczonej liczby kalorii bez zdrowego odżywiania spowoduje utratę kalorii ? Zmieniony przez - Paula1819 w dniu 2018-04-08 20:06:17 Tak masz rację mój błąd. [...]
Należy tak komponować dietę, aby produkty przetworzone występowały w jak najmniejszej ilości. http://potreningu.pl/articles/4548/fenomen-wafli-ryzowych
Ad28. To pytanie właściwie nie powinno znajdować się na sportowym forum dyskusyjnym lecz często się pojawia. Posiłki tego typu zawierają silnie przetworzone węglowodany, do tego kilka gram cukru. Generalnie takie produkty nie powinny znajdywać się w żadnej profesjonalnej diecie. Jeśli jednak, trzymamy dietę znakomicie, a np. kisiel bardzo nam w [...]
Płatki owsiane są jednym z podstawowych źródeł węglowodanów u większości osób trenujących spory siłowe. Jest to produkt wytwarzany w wyniku obróbki owsa. Zboże to poddawane jest oczyszczaniu, obłuszczaniu, a następnie zgniataniu, które nadaje mu formę płatków. Istnieją trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Zwykłe są [...]
Najlepiej maseczki stosować wieczorem przed spaniem, bo skóra w nocy lepiej odpoczywa. Skóra sucha (pilingi delikatne tekże dla skóry trądzikowej) Wygładzające maski, noszące niekiedy nazwę liftingujących, nie tylko zapewniają skórze optymalne nawilżenie. Przywracają jej również jędrność, lekko napinają i rozświetlają skórę, spłycają zmarszczki. [...]
Problemy z jelitami i ogólnie funkcjonowaniem układu trawiennego są niestety powszechne wśród społeczeństwa. Wynika to przede wszystkim ze stylu naszego życia i higieny. Nie zwracamy uwagi na to, co, kiedy i jak spożywamy. W dietach wielu osób dominują produkty przetworzone, takie jak: fast food, słodycze, słodzone napoje, przekąski, przetwory [...]
Jeśli fast food będzie rzadkością w Twojej diecie i pozwolisz sobie na niego tylko od czasu do czasu, to wliczając go w bilans kaloryczny (sieciówki podają wartość kaloryczną wszystkich swoich produktów), to nie będzie tragedii. Powinieneś jednak wiedzieć, że kalorie to nie wszystko. Oczywiście najważniejszym elementem podczas odchudzania jest [...]
Witaj, przede wszystkim warto odpowiedzieć sobie na pytanie skąd wzięły się dodatkowe kilogramy i podjąć pierwsze kroki. Jeśli nigdy dotąd nie miałaś do czynienia z dietą, która poleca na liczeniu kalorii i ważeniu wszystkich spożywanych produktów, to w pierwszej kolejności warto zacząć od "lżejszego", ale bardzo skutecznego rozwiązania. Mam tu na [...]